Forside
 Artikkeloversigt
 Forsvarssamarbejdet omkring TAB
 Presse regeringen
 Atter pres på regeringen
 Atomvåben på Grønland
 Blodtud til Danmark
 Brev til Fogh Rasmussen
 Brev fra Fogh Rasmussen.htm
 Carswell´s correspondance
 Carswells Petition
 Christoffersens RP
 Danmark for EU domstol
 DCC Info jan. 1968
 Dobbelt så meget plutonium
 En stædig vestjyde
 Et forventeligt svar
 EU Parlementet behandler sagen
 EU parlementet gransker Thulesagen
 EU støtter Thulesagen
 EU-Parlementer får Thulesagen
 Flovt at være dansk
 Fogh afviser EU-kritik
 Fogh´s brudte løfter
 Foreign Relations
 Foreningen
 Forsvarsaftalen
 Forvoksde klove på Moskusokser
 Grønlandske partiformænd kræver dansk handling
 Ingen grund til bekymring i Qaanaaq
 Kan presse regeringen
 KGB bag B-52 ulykken
 Kritik af rapport om Thulearbejderne
 Legal Opinion
 Oprydningen
 Opsummering af sagen
 Plutonium på Thule
 Preliminary Development History
 Regeringen atter presset
 Regeringen genåbner sagen
 Rester af B 52 fundet i 1977
 Risørapporten
 Risø Strålingsfare ved Thulebasen
 Risørapporten fulde ordlyd
 Risørapporten giver nye skyts
 Spring ud
 Stråleramte håber på EU-parlamentet
 Thulearbejderne aldrig undersøgt
 Thulebasen central for USA
 Thulesagen til Parlamentet
 Thuledokumenter  1
 Thuledokumenter  2
 Thuledokumenter  3
 Thuledokumenter  4
 Thuledokumenter  5
 Thuledokumenter  6
 Thuledokumenter  7
 Thuledokumenter  8
 Thuledokumenter  9


Aluminiashoppen

Thulesagen

Regeringen atter presset af Thulesagen

raagaard skriver:

Efter fire års arbejde sendte EU-udvalg den 27. marts sagen om de tidligere Thulearbejdere videre til parlamentets plenarforsamling i næste måned. Eneste stemme imod kom fra det danske medlem af udvalget, Margrete Auken.

Af Torsten Raagaard

BRUXELLES “ Fire behandlinger af sagen om de tidligere Thulearbejdere gennem de seneste fire år har været enstemmige fra EU-Parlamentets udvalg for andragender.

Politikerne har været rystet over, hvordan skiftende danske regeringer har undladt at svare på krav om at få udleveret oplysningerne om den radioaktive stråling, arbejderne blev udsat for i 1968.

Det var, da 1.200 grønlandske og danske civile arbejdere gennem et halvt år hjalp de amerikanske styrker med at rydde op efter atomulykken, hvor et B-52 fly styrtede med fire brintbomber ombord ved TAB

21. januar. De civile arbejdere fik aldrig tilbudt beskyttelsesdragter, som de amerikanske soldater fik stillet til rådighed.

Vi blev briefet af Risøfolkene på stedet om, at der ingen fare var, fortæller Jeff Carswell. Det er i hans navn, sagen er rejst i EU-systemet.

Politikerne i EU er også chokerede over, at Danmark fortsat ikke lever op til kravene i det såkaldte Euratomdirektiv, som blandet andet kræver årlig overvågning af folk, som muligvis er blevet udsat for radioaktiv stråling. Danmark er tre gange blevet bedt om at udlevere oplysningerne om den radioaktive stråling, og EU-udvalget har siden 2003 indskærpet, at landet skal iværksætte overvågningen af de tidligere Thulearbejdere. Danmark har fortsat ikke efterkommet kravene.

Dansk nej
Det britiske liberale parlamentsmedlem Diana Wallis har gennem de seneste 14 måneder arbejdet for at få rapporten gjort færdig. Hun erkender, at arbejdet har varet længere end ventet.

Det tog lang tid, først og fremmest fordi vi ville have så megen information som muligt. Samtidig er det en vanskelig sag, som tidligere har givet en besværlig debat i Danmark. Vi har jo set beviser for det igen i dag, siger Diana Wallis med henvisning til, at det eneste danske medlem af udvalget for andragender rejste tvivl om rapportens kvalitet.

SF™eren Margrete Auken, som er medlem af Parlamentets grønne gruppe, forsøgte uden held at ramme en pæl gennem det arbejde, udvalget har gjort. Hun har siddet i udvalget siden 1. januar i år. Og hun er den første parlamentariker, som bryder den enstemmighed, der hidtil har eksisteret i udvalget om denne sag.

Jeg er nødt til at stemme nej til rapporten, for jeg mener, det, der konkret bliver sagt om Thulearbejdernes helbredstilstand, er forkert, siger Margrete Auken.

Margrete Aukens synspunkter om de helbredsmæssige konsekvenser af plutonium er i direkte modstrid med anbefalingerne i en EU-rapport fra 2003, påpeger advokat Ian Anderson, som fører Jeff Carswells sag i EU.

Rapporten var i øvrigt bestilt af Parlamentets grønne gruppe, tilføjer Ian Anderson.

Ingen ny behandling
Den polske Marcin Libicki, som er formand for udvalget for andragender, skærer hurtigt i taletiden for Margrete Auken, da hun på mødet 27. marts begynder at gå dybt ind i sagens fakta. Dagsordenen er presset af mange sager denne eftermiddag i parlamentets Spinelli-bygning.

Hvis De vil være så venlig at komme til Deres konklusion hurtigst muligt. Vi har været inde i de detaljer, De nævner, mange gange før, understreger Marcin Libicki og fjerner dermed muligheden for yderligere sagsbehandling i selve udvalget.

Jeg er stærkt for at stemme ja til rapporten på grund af den del, der handler om Euratomdirektivet. Men der er ingen dokumentation for strålingsskader, hævder Margrete Auken, som samtidig mener, at Danmark har levet op til kravene i direktivet.

Og der er intet i sagen for arbejderne, siger Auken på mødet i udvalget.

Hun gentager synspunktet, efter rapporten er godkendt med alle stemmer, bortset fra Aukens.

Du synes ikke, at Thulearbejderne har en sag?

Nej, jeg synes ikke, de har en sag. De har været utroligt ihærdige, og det er jeg sådan set imponeret over. Men de har ingen sag, siger Margrete Auken.

Diana Wallis, som også er viceformand i EU-Parlamentet, er lodret uenig med sin nytilkomne kollega i udvalget for andragender. Wallis har sat sig grundigt ind i hele sagen, før hun har præsenteret rapporten for udvalget.

Vi har villet være meget sikre på både facts, og hvad vi vil have gjort. Og jeg, synes vi er meget afmålte i begge sager. Det er mere vigtigt, at vi i fremtiden sikrer os, at Euratomdirketivet virkelig efterleves. Alle ser ud til at være enige om den pointe, siger Diana Wallis.

50 indlæggelser
Jeff Carswell var for en uge siden for 50. gang indlagt på sygehus i Melbourne til undersøgelser for den kræft, som konstant udvikler sig i hans krop. En cancer, som i følge hans læge stammer fra hans arbejde med oprydningen efter bombeflyveren på TAB

for snart 40 år siden. Carswell har selv mærket følgerne af sin tætte omgang med radioaktive flystumper og sne under arbejdet i det arktiske forår i 1968. Og han har kæmpet hårdt for retfærdighed i sagen.

Tak for muligheden for at være her på denne historisk dag. Jeg har været meget alene med den danske regerings attitude. Det gør det meget mere betydende at være nået hertil i dag, siger han, umiddlebart før udvalget afslutter arbejdet med hans sag og sender den videre i systemet.

Jeg repræsenterer de overlevende fra katastrofen og er glad for at være her i dag. Det giver mig håb at se denne støtte fra så mange, konkluderer Jeff Carswell overfor udvalget.

Grønland og Danmark tavse
Indtil videre har Grønland ikke blandet sig i sagen om de tidligere Thulearbejdere. Og sådan vil det fortsat være, oplyser landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Josef Motzfeldt fra IA.
Vi har hele tiden betragtet det her som en sag mellem regeringen og EU Parlamentet og har ikke villet være part i den konkrete sag, siger Motzfeldt.

Derfor vil Grønland heller ikke kræve, at Danmark udleverer oplysningerne om radioaktiviteten.
"Men landsstyret vil ikke have noget imod, hvis regeringen afgiver oplysninger til EU Parlamentet, tilføjer Josef Motzfeldt.

Næste gang sagen behandles, bliver når det samlede parlament mødes i Strasbourg i maj. Den erfarne EU-politiker Jens-Peter Bonde fra Junibevægelsen er helt klar på, hvad sagen vil betyde for Danmarks anseelse.

En vedtagelse i parlamentets plenarforsamling vil være en klar næse til Danmark, konstaterer Jens-Peter Bonde.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra statsminister Anders Fogh Rasmussen.

 

Retur til toppen

Ophavsretten tilhører forfatterne.
Artikler og informationer må ikke elektronisk kopieres eller
indekseres uden forfatternes tilladelse.
Materialet må ikke bruges og distribueres i kommercielt øjemed.

Materialet må ikke anvendes uden kildeangivelse